Bergamot

2020.10.07

A bergamott illóolajat (Aetheroleum bergamottae) a citromfélék családjába  tartozó bergamottfa terméséből nyerik ki,A bergamot narancsot elsősorban Olaszországban termesztik, mérete körülbelül a narancséhoz hasonló és sárgás-zöldes színe a liméra emlékeztet. Hogy kinyerjék belőle az illóolajat a gyümölcs héját hidegen préselik. Az egyedülálló, fűszeres és citrusos illatával ez az olaj nagy kedvenc az illóolaj megszállottak körében.

-Az illóolajat használhatjuk álmatlanság, szorongás, fokozott izgatottság megszüntetésére. Cseppenthetjük diffúzorba, testápolóba, de alkalmazzák fürdő-és szaunakészítményekhez is.
-Fájdalom csillapító hatása is van. Serkenti bizonyos hormonok szekrécióját, melyek csökkentik az idegek érzékenységét a fájdalomra.
-A bergamottolaj alkalmazható a bőrápolásban, melyben elsősorban kozmetikai termékek alkotórészeként kerül felhasználásra, például aknés bőr ápolására és rovarcsípések helyén kialakult gyulladás okozta feszülő érzés mérséklésére alkalmas.
-Az illóolajat dezodoráló, fertőtlenítő és antimikrobiális tulajdonságai miatt a kellemetlen szájszag kezelésére ajánlott száj- és garatöblögető, illetve izzadás elleni készítmények összetevőjeként is felhasználják.
-Erős fertőtlenítő hatása miatt húgyúti fertőzések, felső légúti megbetegedések, láz esetén is hatékony.
-A bergamottolajat az élelmiszeriparban az Earl Grey tea ízesítésére is használják.