Cistus

2020.10.15

A mediterrán vidékekről származó balzsamos szuhar (Cistus ladanifer) öt kis fehér sziromból álló, rövid életű, ám hónapokig nyíló virágja szemet gyönyörködtető látványt nyújt. De nemcsak a szemnek, hanem testünknek-lelkünknek is javára válik. Főként esszenciális olaja rendelkezik sokrétű terápiás hatással, beleértve a bőr állapotát javító, a sebgyógyulást elősegítő, vagy az idegrendszeri problémákat enyhítő jótéteményeit. 

  Az egyik legeredményesebb olaj a sebgyógyítás és fertőtlenítés területén, olyan kiváló, hogy használatával akár a heg nélküli gyógyulás is elérhető. Zseniális bőrfeszesítő, nyirokkeringést serkentő.  
A balzsamos szuhar fokozza a keringést, így keringési problémák esetén eredményesen lehet alkalmazni. Csillapítja a vérzést, regenerálja a bőrt. A belőle készült aromavíz hatékonyan bánik el a szem alatti táskákkal és a sötét karikákkal. A készítmények hatékonynak bizonyultak pikkelysömörös, ekcémás és dermatitiszes bőre esetén. Irritált bőrre és gyulladt bőrre is javasolt a használata. 
Ebből a gyógynövényből krémet is készítenek, amely szintén gyógyítja a gyulladt, irritált és erősen viszkető bőrt.

 Az illóolajat nemcsak különféle sebek kezelésére, hanem az élettelen, elöregedett bőrre is lehet használni. Az illóolaj ezen kívül javítja az arc tónusait, illetve bőrfeszesítő és összehúzó hatása is van.

Az illóolaj elbánik a baktériumokkal, a vírusokkal és a különféle bőrfertőzésekkel, eredményesen kezeli a pattanások, illetve a sebek után keletkezett hegesedéseket. Az illóolajat lehet még alkalmazni zsíros és vegyes arcbőrre, ráncosodásra hajlamos bőrre, érett és rugalmatlan arcbőrre.

Az illóolajat az aromaterápiában is eredményesen lehet alkalmazni, ugyanis megerősíti az immunrendszert és az idegrendszer működését is megtámogatja. Álmatlanság ellen és libidófokozás