Clove

2020.10.25

A szegfűszeg illóolaj legfontosabb hatásai: antimikrobiális, parazita- és vírusellenes, általános és idegrendszeri tonizáló, görcsoldó, gyulladáscsökkentő és helyi érzéstelenítő.  A szegfűszegolaj alkalmazásának legfontosabb területei a légúti megbetegedések, a szájüregi gyulladások, hasmenéssel járó bélfertőzések és húgyúti fertőzések, valamint reumás eredetű panaszok és bőrbántalmak. Mindezek mellett egyes kísérletek szerint hatékonyan alkalmazható szúnyogok távoltartására, illetve az élelmiszerek romlásának megakadályozására is. Ezen alkalmazásmódokon kívül aromalámpákban elpárologtatható illóolaj keverékek (pl. karácsonyi illatokat tartalmazó keverékek) alkotórészeként is használják. A szegfűszeg illóolaj nem toxikus, közepesen irritáló, nem érzékenyítő, nem fototoxikus.

A Clove illóolaj hatásai:

1. Gyulladás csökkentő hatás: a szegfűszegolaj flavonoidokat tartalmaz amelyek erős gyulladás csökkentő hatásúak.

2. Javítja a szív egészségét: kutatások kimutatják, hogy az olajban található eugenol elősegíti az artériák tágulását, miközben csökkenti a a vérnyomást.

3. Megszünteti a fejfájást: az olaj számos számos flavonoidot tartalmaz, amely elősegíti a fejfájást okozó erek felszabadulását.

4. Segíti a vércukorszint szabályozását: az olaj hatására jobban szabályozottabbá válnak az étkezés utáni inzulin és glükóz válaszmechanizmusok 

5. Eltávolítja a szabadgyököket: kis mennyiségű fogyasztása vagy a bőrre történő felvitel csökkentheti az oxidatív stresszt és megelőzi a krónikus betegségeket.

6. Segíti az emésztést: néhány csepp olaj a gyomor területére dörzsölve, könnyíthet a puffadás okozta kellemetlenségeken és segíti a méreganyagok eltávolítását a testből.

7. Erősíti az immunrendszert: A szegfűszeg hasznos az immunrendszer felépítésében.

8. Fogfájdalom: csíraölő és érzéstelenítő tulajdonságai nagyon hatékonyak a fogak, fájó íny és szájfekélyek enyhítésében

9. Bőrápolás: A szegfűszegolaj megújító és stimuláló tulajdonságai növelik a bőr véráramlását és sugárzóvá teszik azt.

10. Pattanások kezelésére: Gyakran javasolják pattanásos betegek számára, mert erős antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik

11. Hajápolás: a szegfűszegolaj melegítő hatása elősegíti a fejbőr vérkeringését és ezáltal serkenti a haj növekedését.

12. Stresszes napok: helyileg alkalmazva vagy hígított fogyasztása elősegítheti a mentális kimerültség és fáradtság leküzdését.

Ha belsőleg, illetve fűszerként alkalmaznánk, megtaláljuk Vitality kiszerelésben is.