Immunrendszer

2020.09.08

Egy olyan írást hozok, ami mindenki számára fontos, de csak anyaként közelítem meg, hanem egészségügyisként. A mostani helyzetben is fontos, de az ősz beköszöntével mindenki elkezd foglalkozni, a betegségekkel. Miért is? Mert nyáron sok gyümölcsöt, zöldséget eszünk, meleg van, a gyerekek nem járnak közösségbe vagy, ha igen, kevesebb társukkal találkoznak. De ahogy beköszönt az ősz, az immunrendszerünk védelme is több fejtörést okoz.

A szervezetünk védelme nagyon fontos. Több ponton is védekezik a kórokozókkal szemben. Az elsőszámú védelem a bőrünk, hisz ez a szervrendszerünkkel érintkezünk a külvilággal, így ha valamilyen sérülés van rajta, könnyen bejuthatnak a baktériumok, amik akár komoly fertőzést, gyulladást is okozhatnak.  Ezért is fontos egy-egy sérülés megtisztítása, kezelése és a gyógyulás gyorsítása. 
A második védelmet biztosítja az emésztőrendszer megfelelő működése, hiszen a szánkon keresztül ( emésztőrendszer felső szakasza) bekerülnek a káros mikroorganizmusok, amik a gyomron keresztül a vékonybélbe, majd a vastagbélbe jutnak. Ha nem megfelelő az enzimek és a bélflóra működése, könnyebben megbetegszünk. Gyógyszeres kezelés során lassabb lehet a gyógyulás, vagy akár további megbetegedésre kerülhet sor. Probiotikumos kúrákkal támogathatjuk a védelmet. Ne csak antibiotikum mellé szedjük, hanem megelőzésként, preventív alkalmazzuk. Ide tartozik a légzőrendszer is, hiszen a levegőben is megannyi vírus, baktérium terjed, amik megbetegíthetnek minket. ha valaki nem szenved tartós légzőrendszeri megbetegedésben, akkor könnyebb dolga van. Viszont sokan, gyerekek és felnőttek egyaránt lehetnek asztmásak, allergiásak, de rengeteg betegség előfordulhat, amik miatt még inkább oda kell figyelni a légutak tisztítására. az aromaterápiával az iskolából, munkából hazaérvén vagy napindításaként, immunerősítő terápiás illóolajokkal segíthetjük a szervezetünket. Vírus, baktérium és gombaölő olajokkal, finom illatokat inhalálhatunk a kezünkből vagy aroma diffúzorból. ezek azon kívül, hogy fertőtlenítenek, könnyítik a légzést. (Nem minden terápiás olaj ajánlott gyerekek számára. Kruppos gyerekek számára sem minden olaj használható. - érdemes  segítséget kérni ilyen esetekben)

Ezek mellett természetesen nagyon fontos a megfelelő folyadék, vitamin, ásványianyag bevitel amikre vannak nagyszerű készítmények, de ezek szedése mellett is fontos a változatos táplálkozás.
Érdemes minél több időt a szabadban tölteni és a rendszeres sport is pozitívan hat az immunrendszerre.