Szoptatás?-igen vagy nem 1/2 

2020.05.08

Ez egy olyan téma ami nagyon megosztó, de szerintem azért érdemes újra és újra felhozni. Nem vagyok szakértő és egyébként is azt vallom, hogy ebben a témában az anya a legkompetensebb, de tapasztalatom van mindkét oldallal kapcsolatban.

A nagylányom császárral született amire nem voltam felkészülve, és nehezen indult a tejem, kellett egy hét, ő pedig nem volt túl ügyes, úgyhogy pár nap alatt tiszta seb lett a mellem. 3-3,5 óránként szopizott, és akkor 1 órán keresztül, sírtunk mindketten ( én a fájdalomtól, ő pedig mert nem jött úgy, ahogy a cumisüvegből). Muszáj volt tápszert is adni mert nem tudtam fejni, de igyekeztünk csak este, 1 alkalommal adni neki egy kis pótlást. Három hetesen át aludta az éjszakát (este 9-től, reggel 9-ig), nekem pedig folyt a tejem. Ma már tudom, hogy felkellette volna kelnem fejni, de akkor nem gondoltam, hogy ez probléma. De még annyira az elején voltunk, hogy nem tudott beállni a tejmennyiség az igényeknek, így egyre kevesebb -és kevesebb lett. Már nem 1 órás volt a szoptatás, hanem reggeltől estig tartott ( lehet, hogy növekedési ugrás volt, de akkor nem is hallottam ilyesmit), sok sírással, részemről. Aztán 2,5-3 hónap szenvedés után, azt mondtam, hogy nem csinálom tovább, inkább tápszert adok szegény gyereknek nyugalomban, minthogy idegben szoptassam. Úgyhogy egyik etetésről a másikra leszoktunk, többet sem kereste, nekem nem fájt többet, béke volt.

 Semmi negatív oldalát nem tapasztaltuk annak, hogy nem anyatejes. Nekem nem okozott problémát az, hogy ha elutaztunk valamerre akkor több motyót kellett vinni. Cumisüveg, tápszer, babavíz ezek jöttek velünk mindenhova. Ez volt a természetes. Ne hiszem, hogy szorosabb lenne a nagylányommal a kapcsolatunk, ha 1-1,5-2 éves koráig lett volna anyatejjel táplálva. Mi a cumisüveg mellett is megtaláltuk azt a pozíciót amiben össze tudtunk bújni, egymást tudtuk nézni és össze kapcsolódhattunk. Mai napig vannak ilyen pillanatok, csak már ritkábban.

Senki sem rossz attól, hogy nem tudja, vagy nem akarja szoptatni a kisbabáját. A tápszer nem káros a gyerekekre, az is a táplálékot szolgálja mint az anyatej. A érzelmi részét pedig Te is aki cumisüvegből eteted a gyermeked áttudod élni, lehet ugyanolyan bensőséges az a pár perc mintha szoptatnád. Bújjatok össze nyugodt körülmények között, vedd a karodba, nézz a szemébe, mesélj neki arról amit érzel amikor ránézel, hidd el,  ennél csodásabb dolog nincs.