Thyme

2021.01.08

A kakukkfű nagy mennyiségű illóolajat tartalmaz. Az olaj fő hatóanyaga, a timol 25-ször hatásosabb a mikroorganizmusok ellen, mint a fenol, amely egy vegyi fertőtlenítőszer. A kakukkfüvet már az ókorban is használták a légúti betegségekkel szemben

1. Légúti betegségek: Az aromaterápiába a kakukkfű illóolaj köptető, hörgök görcsét oldó és fertőtlenítő hatása miatt, légúti megbetegedések (légcső- és hörghurut, szamárköhögés, tüdőasztma) elleni fürdő régóta ismert terápia, amellyel a meghűlést még a kezdeti stádiumban lehet kezelni. 

2. Enyhe bódító és gyulladáscsökkentő hatása is ismeretes, éppen ezért borogatásokhoz és fájdalomcsillapító kenőcsökhöz is használják. 

3. Reuma, ízületi fájdalmak: A helyi vérbőséget előidéző hatása miatt a reuma kezelését kiegészítő, az antibakteriális és antifungális hatása révén pedig szájüregi gyulladások kezelésére alkalmas.

 4. Bőrápoló készítmények összetételében is szerepelhet gyulladásgátló és fertőtlenítő hatása miatt.

5. Gyomor- és bélpanaszokra is megfelelő. Enyhíti a puffadást, és az emésztést is elősegíti. Ezért zsíros, nehezen emészthető ételek fűszerezésére is alkalmas.